مسافر مسیر اربعین بودن موهبتی است. مسیری بیکران به‌سوی عشقی بی‌نهایت. موج شور حسینی زائران را می‌کشاند و میزبان چه سخاوتمندانه و صبور میهمان‌داری می‌کند. اینجا یقیناً رستخیز شیفتگان حسین است.

زائران اربعین

همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور: مختارهای زمانه به‌سوی حرم می‌شتابند. سفر اربعین پیر و جوان نمی‌شناسد. همه زائر این حرم‌اند. ۱۴۵۲ ستون از نجف تا کربلا در مسیر ۸۰ کیلومتری، زائران را هدایت می‌کنند. فاصله بین هر ستون ۵۰ متر و ۲۰ ستون یک کیلومتر است. زمان لازم برای پیاده‌روی ۲۰ تا ۲۵ ساعت و زمان تخمینی سفر پیاده ۲ تا ۳ روز است.

مسیرهای متعددی برای پیاده‌روی به‌سوی کربلای معلی تعیین‌شده، ازجمله: «نجف - حیدریه - کربلا»، «حله - طویریج - کربلا»، «بغداد - مسیب - کربلا»، «عین‌التمر - کربلا». مسیر «کوفه - طویریج - کربلا» نیز از مسیرهای پیاده‌روی اربعین است که به طریق العلماء، طریق سبایا (اسراء) و مسیر شط فرات شهرت دارد.

خواندنی های بیشتررا اینجا بخوانید

معمولاً مسیر انتخابی زائران ایرانی برای پیاده‌روی مسیر اول (نجف - حیدریه - کربلا) است که کوتاه‌ترین، پرترددترین و مشهورترین مسیر دسترسی از نجف به کربلاست.

من با حسینم، منزل به منزل

طلوع خورشید و آغاز پیاده‌روی

از در «باب الساعه» حرم حضرت علی (ع) خارج شوید و پیاده‌روی را از کنار خیابان امام زین‌العابدین (ع) یا خیابان امام جعفر صادق (ع) شروع کنید. مسیر را ادامه دهید و با جمعیت پیش بروید. بهتر است پیاده‌روی را هم‌زمان با طلوع آفتاب آغاز و در مغرب متوقف کنید. مدت طولانی پیاده‌روی نکنید. هرزمانی لازم بود استراحت کنید.

مهر ورود و خروج گذرنامه

مهر ورود و خروج گذرنامه‌تان را چک کنید. گاهی به علت ازدحام در مرزها، مهر خروج یا ورود توسط متصدیان مرزی سهواً در گذرنامه زائر درج نمی‌شود. پس به این نکته توجه کنید. ممکن است در طول سفر به هر دلیلی گذرنامه‌تان مفقود شود. توصیه می‌شود زائر تصویر گذرنامه و سایر مدارک شناسایی و چند قطعه عکس همراه داشته باشد.

ورود غیرمجاز ممنوع!

ورود غیرمجاز به خاک عراق، مجازات سنگین و حبس طولانی‌مدت (دو تا ۱۰ سال) دارد. بنابراین لازم است گذرنامه‌ای که در هنگام ورود به عراق مهر شده، در طول سفر همراه داشته باشید.

کفش نو نپوشید

کوله‌پشتی سبک به‌مراتب بهتر از ساک‌دستی است. از کفش‌های نو در این سفر استفاده نکنید. کفشی را که قبلاً امتحان کردید و راحت هستید انتخاب کنید. همه خدمات در طول مسیر مثل غذا، درمان و اسکان در طول مسیر رایگان ارائه می‌شود. پس‌نیازی به حمل مقدار زیادی پول نیست.

در مناجات مداومت کنید

همراه داشتن قرآن، دعا و زیارت جیبی خوب است. البته بهتر است اینها را در موبایل خود داشته باشید تا در حال پیاده‌روی هم استفاده کنید. ذکرهای سبحان‌الله، لا اله الا الله و الله‌اکبر را در زمان پیاده‌روی تکرار کنید. در خواندن قرآن و دعا و مناجات نیز مداومت داشته باشید.

نماز را اول وقت بخوانید

نمازهای یومیه را سروقت بخوانید. یادمان باشد امام حسین (ع) در بدترین شرایط نماز را فراموش نکرد. حرمت حرم زائرین را داشته باشید و با خنده و شوخی‌های نابه‌جا فضا را خراب نکنید.

اسراف و زیاده‌روی نکنید

در طول مسیر غذا و خوردنی به‌وفور وجود دارد. اسراف و زیاده‌روی نکنید و از تلف کردن غذاها و نوشیدنی‌ها بپرهیزید و در پاکیزه نگه‌داشتن اماکن مقدس و محل‌های عمومی دقت کنید. دغدغه سرویس بهداشتی نداشته باشید. سرویس‌های فراوانی در طول مسیر قرار دارند البته برخی از موکب‌ها نیز سرویس بهداشتی فرنگی دارند. رعایت نظافت در سرویس‌های بهداشتی ضروری است. قبل از نزدیک شدن به اوقات شرعی وضو بگیرید تا با ازدحام جمعیت مواجه نشوید.

موکب خود را به‌موقع انتخاب کنید

بین صدها موکبی که در مسیر وجود دارد هم‌زمان با نماز مغرب، محل اسکانتان را برای خواب پیدا کنید. موکب‌ها قبل از غروب، شروع به توزیع شام می­کنند و با نزدیک شدن به غروب آفتاب از حجم افراد در مسیر کاسته شده و افراد برای شام و استراحت در موکب‌ها توقف می‌کنند، پس زودتر موکب موردنظر خود را برای توقف انتخاب کنید. شما در طول مسیر مهمان ضیافت اربعین هستید، پس لازم نیست غذا و خوردنی زیادی همراه داشته باشید، اما همیشه آب همراه داشته باشید.

بانوان و پرهیز از سفر انفرادی

بانوان از سفر انفرادی در اربعین پرهیز کنند و به‌صورت گروهی یا همراه با محارم در این مراسم شرکت کنند. طلا و جواهرات همراه خود نبرید و در طول سفر از اقامت در محل‌های مشکوک و ناآشنا خودداری کنید.

اگر گم شدید، خونسرد باشید

اگر گم شدید و یا همراهتان را گم کردید نگران نشوید. مراکز افراد گمشده در ستون‌های ۷۲، ۳۳۵، ۶۰۲، ۱۱۰۳ و حرم حضرت عباس (ع) قرار دارند. در هر ۳ کیلومتر، مرکز گزارش گمشدگان در نظر گرفته شده است. در این شرایط خونسردی خود را حفظ کنید. به سمت محل وعده ملاقات بروید. از طریق کیوسک اطلاعات پلیس در مسیر راهپیمایی، مراکز گمشدگان همچون ستاد راهنمای زائر، دفاتر کنسولگری جمهوری اسلامی ایران، مراکز امداد و نجات و موکب‌ها و اماکن اسکان ایرانیان اقدامات لازم را انجام دهید.

خسته شدید، مسیر را سواره بروید

اگر احساس کردید دیگر توانایی ادامه دادن مسیر را ندارید می‌توانید از ون، ماشین و یا اتوبوس‌هایی که در مسیر هستند برای رسیدن به کربلا استفاده کنید. به‌سلامتی خود توجه کنید. به‌طور متوسط ۹۹ درصد زنان و مردان بالای ۱۰ سال بدون هیچ مشکلی در روز سوم مسیر را به پایان می‌رسانند.

مشخصات شخصی فراموش نشود

پاسپورت و شارژر موبایل را حتماً به همراه داشته باشید. نام و آدرس هتل، حسینیه، موکب و محل سکونت خودتان در کربلا را به خاطر بسپارید و یا جایی یادداشت کنید. بهترین زمان برقراری تماس تلفنی قبل از طلوع آفتاب است. چون ترافیک شبکه ارتباطی در این زمان به حداقل می‌رسد.

شماره‌های ضروری

شماره‌های مهم همچون اورژانس: ۱۰۴/افراد گمشده: ۰۷۸۰۱۳۰۰۵۶۱/احکام شرعی: ۰۷۸۱۴۶۵۱۳۵۳ را به خاطر بسپارید.

وسایل ممنوعه به حرم

بردن تلفن همراه و کیف‌دستی به داخل حرم ممنوع است. باید این وسایل را به بخش امانات حرم مطهر تحویل دهید. پس وسایل خصوصی همراه نبرید.

به تو از دور سلام

برای رعایت حال سایر زائران، توقف طولانی در کربلا نداشته باشید، حتی یک سلام به حضرت سیدالشهدا(ع) هم کافی است. بنا به تأکید مراجع عظام بر توسعه زمانی و مکانی اربعین حسینی و سیره علما، همچنین حضور جمعیت انبوه زائران در کربلا، ضرورتی به ورود به حرم و بوسیدن ضریح مطهر نیست. سلام دادن در هر نقطه‌ای از شهر کربلا در ایام اربعین (به‌رسم و سنت عراقی‌ها) قطعاً اجر و پاداش زیارت اربعین را خواهد داشت.

اطراف حرم قرار نگذارید

ازدحام جمعیت در محدوده حرم زیاد است. از قرار گذاشتن با دوستان و خانواده در این محدوده اجتناب کنید. از طرفی بهتراست ابتدای صبح یا آخر شب را برای رفت‌وآمد به حرم انتخاب کنید، چون خلوت‌تر است.

نشانی‌های زیر را به خاطر بسپارید

بهتر است برای ساماندهی مناسب‌تر و جلوگیری از مشکلات احتمالی، در سامانه سماح (samah.haj.ir) ثبت‌نام کنید. برای دریافت تولیدات، محصولات و اطلاعات در حوزه‌های فرهنگی، آموزشی، تبلیغی و اجرایی اربعین می‌توانید به نشانی اینترنتی  http://iranseda.ir، سامانه اطلاع‌رسانی http://sema.moi.ir و http://alarbaeen.ir مراجعه کنید.

خانواده را بی‌خبر نگذارید

به سبب وضعیت امنیتی عراق، گاهی ممکن است اخبار نگرانکننده از جمعیت شنیده شود، در این موارد سعی کنید برای رفع نگرانی خانواده با ایران تماس بگیرید.

برنامه‌ریزی برای بازگشت

بعد از مراسم اربعین زائران عراقی، به شهرهای خود می‌روند و زائران دیگر کشورها نیز راهی مرزها و فرودگاه‌ها می‌شوند. بدیهی است به خاطر ازدحام جمعیت و کمبود وسایل نقلیه، خارج شدن از شهر، بسیار سخت باشد. ازجمله مشکلات بازگشت در روز اربعین، نبود وسایل نقلیه کافی است.

هنگام بازگشت، هیچ‌گونه پذیرایی در مسیر صورت نمی‌گیرد و فروشگاه‌های بسیار کمی هم برای خرید ملزومات وجود دارند؛ بنابراین قبل از بازگشت نیازمندی‌های خود را تهیه کنید.

کد خبر 785673

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار زیر پوست شهر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha